Tervalehdon tila

Haluatko muidenkin tietävän mitä farmillasi tapahtuu? Aloita uusi aihe ja pidä muutkin jäsenet ajantasalla tilasi tapahtumista. Suosittelemme!
Alueen säännöt §1 Farmiblogin kirjoittaminen ja viestien kirjoittaminen.
§1.1 Kun kirjoitat farmiblogia kirjoita sitä selkeästi ja helposti ymmärrettävästi, kun lisäät kuvia lataa ne toimivaan kuvapalveluun että kuvat latautuvat nopeasti ja ovat näkyvissä pitkänkin ajan kuluttua eivätkä poistu saatavilta.
§1.2 Vältä turhien ja lyhyiden viestien kirjoittelua blogeihin esim: "komeeta" tai "mikä mappi" koska ne rasittaa vain viestiketjuja eli pyri kirjoittamaan selkeästi ja pitkäluontoisesti.
§1.3 Jos huomaat puutteita blogissa tai vioittuneita kuvia ilmoita asiasta ystävällisesti viestiketjuun.
Kiitos paljon!

Tervalehdon tila

ViestiKirjoittaja RehuriFin » 01.02.2019 02:10

Kuva


Tervehdys kaikki ja oikein lämpimästi tervetuloa lukemaan Tervalehdon tilan tarinaa :) . Minun nimeni on Esko Jaakonlahti ja olen parhaassa iässä oleva maitotilallinen Evijärveltä. Nimensä blogi saa tästä meidän tontin nimestä, joka on Tervalehto. Vuonna 2002 rakennetusta pihatosta meiltä löytyy 36 lypsävää, jotka tuottavat E-luokan maitoa ympäri vuoden.

Isäni Seppo Jaakonlahti ja äitini Irma Jaakonlahti os Kerminen rakensivat tilan vuonna 1983 ja minä astuin isännän saappaisiin 2001. Peltoalaa en ole koskaan ehtinyt tarkalleen mittaamaan, mutta lupaan selvittää tarkan lukeman tässä blogin kuluessa. Tilan kalusto on vanhaa ja varmatoimista. Traktoreita löytyy kolme kappaletta, jotka esittelen ensimmäisessä päivityksessä sitten tarkemmin.

Alla on vielä piilolaatikossa yleiskuvia tilasta, sekä kaikki kolme traktoria rivissä.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva


Semmoinen alku uudelle blogille. Laitelkaa alas mielipiteitä ja parannusehdotuksia :)
Kuva
Suur kiitokset Jespalle allarista.
#SuomenKarhuKlaani
Avatar
RehuriFin
 
Viestit: 1746
Liittynyt: 28.12.2014 19:46
Paikkakunta: No sitähän sinun ei tarvitse tietää, mutta kysy, jos kiinnostaa.

Re: Tervalehdon tila

ViestiKirjoittaja matias.jauhiainen » 01.02.2019 06:13

Hyvän blogin alku. Odotan lisää.
•Black smoke don't mean it's broke - Diesel Power

Koneen tiedot

• CPU - AMD Phenom X3 8550
• RAM - 8,00GB DDR2
• Motherboard - Asus M4N78 SE (AM2)
• Graphics - ATI AMD Radeon HD 5700
• Storage - 149GB Seagate and 232GB Seagate
matias.jauhiainen
 
Viestit: 28
Liittynyt: 12.03.2017 17:55
Paikkakunta: Valtimo

Re: Tervalehdon tila

ViestiKirjoittaja RehuriFin » 04.02.2019 03:10

Päivitys 1.


Moikka kaikille ja tervetuloa jälleen Tervalehtoon Heihei !

Tänään esittelen teille paremmin tilan kalustoa kuten jo aloitusviestissä lupailin. Tilan hehtaarimäärää en vieläkään ole kunnolla laskenut, mutta otin tietokoneella olevalla ohjelmalla kuvankaappauksen meidän tilusten digitaalisesta kartasta. Kuva on alla näkyvässä piilolaatikossa, jossa on myös jokainen tilan työkone omine teknisine tietoineen sekä taustaa siitä miten ne ovat tiensä meidän tilan palvelukseen löytäneet.

Mutta nyt ei jouda löpisemään turhia, joten mennäänpäs suoraan asiaan :arrow:
Tässä on nyt tosiaan se kuva digitaalisesta kartasta, jossa meidän omistuksessa olevat tilukset ovat vihreinä. Luulisi tietysti viljelijän tietävän oman peltoalansa määrän, mutta ei ole ollut aikaa miettiä moista ja pienestä pitäen ollaan samoja maita viljelty niin ei ole tarvinut laskea koskaan varsinaista pinta-alaa kunhan tietää mitkä on omia maita ja mitkä naapurin. Kuitenkin heittäisin äkkiä arvaamalla noin 20 - 35ha tai siltä väliltä. Mutta hei, sattuuhan sitä paremmissakin piireissä eikä se niin maailmanloppu ole, jos ei tiedä hehtaari määrää ulkoa.

Kuva

Noh mennäänpäs sitten näihin meidän traktoreihin:

Tilan voimakkaimpana tehopesänä toimii 1990 vuosimallin Ursus 1614, joka on uitettu omin päin Suomeen Puolan lomalta (2008) pelastettuna ja kunnostuksen jälkeen otettu tilakäyttöön. Moottorin alta löytyy 155hv:n Z8602/1 moottori ja vaihteita löytyy 16 + 8. Pääasiallinen käyttötarkoitus tälle traktorille on kesällä silppurin pyöritys ja muulloin kyntöaurojen veto sekä kuivalantavaunun vetäminen. Satunnaisesti sitä käytetään myös yleisesti tavaroiden siirtelyyn tilalla, mutta se homma kuuluu kuitenkin suurimmaksi osaksi tilan pienimmälle traktorille.

Kuva

Seuraavana listalla on tilan etukuormain traktori Case ih 1455 XL vuosimallia - 95. Traktori on aika harvinainen Suomessa ja olen ylpeä, että omistan yhden harvoista. Kyseinen kone tuli tilalle vuonna 2002 eli noin vuosi sen jälkeen, kun hyppäsin isännän saappaisiin. Traktorin entinen omistaja oli paikallinen kiinteistöurakoitsija ja tästä syystä traktorin mukana tuli palarenkaat ja ek. Moottorissa on tehoa 145hv ja Ursuksen rinnalla tällä tehdään muita tehoa vaativia töitä, kuten viljakärryjen kuskaaminen puintien aikana, lietteen ajo sekä rehunteossa kärryjen kuskaaminen pellolta siiloon. Syy kärryjen kuskaamis käyttöön on myös se, että tämä on tilan nopein traktori 40 km/h huippunopeudella. Vaihteita löytyy 20 + 9.

Kuva

Kolmantena traktorina meiltä löytyy vuosimallin - 95 Ford 5640 SLE Powerstar 75hv moottorilla. Tämä traktori on lähinnä ruiskutuskäytössä kesäisin ja toimii muulloin vain nurkkakoneena työkoneiden siirtelyssä ja eläinten ruokinnassa pyörittämässä pientä apevaunua. Vaihteita löytyy 16 + 16 4-portaisella pikavaihteella.

Kuva

Tilan leikkuupuimuri on New Holland TX34 vuosimallia - 94. Tarkempaa tietoa en puimurista vielä kerro, koska haluan säästää sen ajankohtaisempaan aikaan puinneille, mutta sen sanon jotta hyvä puimuri on ollut eikä huoltoja ole pahemmin tarvinut tehdä.

Kuva

Viimeiseksi tilan kuormain Manitou (Tarkkaa mallia en muista). Kuormain on tullut meille viime kesänä ja sitä käytetään lähinnä eläinten ruokinnassa ja kesäisin siilolla. Kaupanpäälle koneen mukana tuli tavallinen kauha, paalipihdit ja kuivalanta kauha, jota käytetään rehun siirtelyssä siilolla.

Kuva

Välillä piti käydä pihaton reunalla katselemassa miten lypsävät voi.

Kuva

Siinä nyt sitten vielä loput työlaitteista mitä oli kuvattavissa.

Kuva

Kuva

Kävin vielä ennen lopetusta koiraa katsomassa.

Kuva

Kuva


Sellaista juttua tänään. Ensikerralla kerron lisää tilan asukkaista ja ehkä päästään jopa kevään ensimmäisiin kylvötouhuihin. Siihen saakka se olisi heipä hei.
Kuva
Suur kiitokset Jespalle allarista.
#SuomenKarhuKlaani
Avatar
RehuriFin
 
Viestit: 1746
Liittynyt: 28.12.2014 19:46
Paikkakunta: No sitähän sinun ei tarvitse tietää, mutta kysy, jos kiinnostaa.

Re: Tervalehdon tila

ViestiKirjoittaja MaPa » 04.02.2019 15:31

Nättiä blogin alkua!
Kuva
Kiitoksia lucosolille allarista!^^

Valatra miehen tiellä pittee
Mukana #MakeLsFinGreatAgain!

Ei oo T-Sarjalaista voittanutta!
MaPa
 
Viestit: 691
Liittynyt: 07.01.2018 19:48
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Tervalehdon tila

ViestiKirjoittaja RehuriFin » 06.02.2019 01:36

Päivitys 2.

Tervehdys taas Tervalehdosta Heihei ! Täällä taasen kirjoitellaan illanvirkuksi muiden paperihommien lomassa, mutta mikäs tässä kirjoitellessa :D . Kiitän kaikkia blogin lämpimästä vastaanotosta ja toivon jotta blogia olisi yhtä kiva lukea jatkossakin.

Tosiaan tässä päivityksessä kerron hieman enemmän muista blogin sivuhahmoista keitä täällä meillä asustaa itseni lisäksi. Niinkuin aloitusviestin kuvista käy ilmi niin meillä on täällä kaksi asuinrakennusta joiden välissä on sitten puusauna. Suuremmassa ja uudemmassa rakennuksessa asuvat vanhempani sekä jälkikasvuni yhdessä. Pienemmässä vihreässä talossa asun minä vaimoni ja veljeni kanssa. Mukuloita löytyy 2 poikaa joista vanhempi käy tällä hetkellä armeijaa ja nuorempi ammattikoulua kiinteistöpuolella. Omaa ikääni en piruuttani paljasta vaikka 40 paremmalla puolella mennään ja vaimoni ikää en tiedä tohdinko kirjoittaa ilman lupia. Pojat on 19 ja 16 ikäsiä ja auttavat mielellään hommissa sillon ku ku koulutehtäviltään joutavat.

Mutta sitten tähän päivityksen mysteeri osaan eli päivän tapahtumiin ja niistä tarttuneisiin kuviin.
Tämä kuva eiliseltä, kun kaiveltiin toukotyö vermeet esille. Pikkuisen kävin Casella kokeileen miten äjestys suju, mutta ei näyttänyt olevan hirveää tarvetta äestää ku niin kuohkeeksi jäänyt syksyn äestyksiltä.

Kuva

Yleensä tilalla äestetään ensin syksyllä ja tarpeen mukaan keväällä uudelleen, mutta tällä kertaa päästiin suoraan kylvötouhuihin.

Kuva

Sitten säkkiä nostamaan tuolta tallista. Vaimo kuvasi koko prosessin täytöstä pellon lopetukseen.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Pihan poikki tälle hädin tuskin hehtaarin läntille ja kokeilemaan miten kevät vehnien kylvö sujuu.

Kuva

Kuva

Kuva

Yleensä tämä pelto on aina ensimmäinen missä kokeillaan kylvökoneen toimivuus lähinnä läntin pienen koon takia. Satoahan tästä ei yritetä saada vaan noilta isommilta länteiltä, mutta joka vuosi koe kylvetyt viljat silti korjataan talteen sillä se on vain extraa meille.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Koe läntin jälkeen kävin kylvämässä naapurikylällä ikäänkuin urakointina ja takas tullessa vaimo otti kuvaa.

Kuva

Kuva

Päätettiin sitten vaihtaa osia vaimon kanssa ja minä otin kameran hyttiin mukaan täytellessäni uudelleen.

Kuva

Sitte otin kuvaa ku vaimo aloitteli kotipeltoa kylvämään vehnälle. Toinen läntti konepihan takana on vielä vähän auki mitä siihen lyödään, koska rehusta ollut hieman vajetta nii puhetta ollut jos löisi nurmelle sen.

Kuva


Mutta tällaista nyt tällä kertaa. Täytyy joutaa nukkumaan, mutta toivottavasti piditte ja palaamme asiaan jälleen seuraavalla kerralla isoimman läntin kylvöpuuhissa. Sille tarkoitus lyödä kauraa koko pellon mitalta. Mutta nyt ensikertaan heissanhei.
Kuva
Suur kiitokset Jespalle allarista.
#SuomenKarhuKlaani
Avatar
RehuriFin
 
Viestit: 1746
Liittynyt: 28.12.2014 19:46
Paikkakunta: No sitähän sinun ei tarvitse tietää, mutta kysy, jos kiinnostaa.

Re: Tervalehdon tila

ViestiKirjoittaja Setori1 » 06.02.2019 19:12

Onko navetta itte tehty :?:

E: Taisin löytää.
Setori1
 
Viestit: 67
Liittynyt: 22.04.2018 17:00
Paikkakunta: Muaninka


Paluu Farmiblogi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa