Vehkaojan tila

Haluatko muidenkin tietävän mitä farmillasi tapahtuu? Aloita uusi aihe ja pidä muutkin jäsenet ajantasalla tilasi tapahtumista. Suosittelemme.
Alueen säännöt
§1 Farmiblogin kirjoittaminen ja viestien kirjoittaminen.
§1.1 Kun kirjoitat farmiblogia kirjoita sitä selkeästi ja helposti ymmärrettävästi, kun lisäät kuvia lataa ne toimivaan kuvapalveluun että kuvat latautuvat nopeasti ja ovat näkyvissä pitkänkin ajan kuluttua eivätkä poistu saatavilta.
§1.2 Vältä turhien ja lyhyiden viestien kirjoittelua blogeihin esim: "komeeta" tai "mikä mappi" koska ne rasittaa vain viestiketjuja eli pyri kirjoittamaan selkeästi ja pitkäluontoisesti.
§1.3 Jos huomaat puutteita blogissa tai vioittuneita kuvia ilmoita asiasta ystävällisesti viestiketjuun.
Kiitos paljon!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

On jo jonkin aikaa muhinu mielessä blogin kirjotus, nyt on hyvä sauma sitä yrittää.
Vehkaojan tila

Kuva

Terve, olen Esa Ruokonen ja pyöritän pari vuotta sitten sukupolven vaihdoksessa minulle siirtynyttä Vehkaojan tilaa. Ikää meikäläiseltä nuorelta viljelijän alulta löytyy 32 vuotta. Itse ei minun tarvitse taloa asuttaa, on minulla myös vaimo Tanja sekä kolmevuotias poika Anssi sekä vuoden vanha tyttö Anniina. Tanja on tällä hetkellä kotiäitinä, mutta auttelee minua navetalla sen minkä kerkiää ja jaksaa. Hirveämmin ei Tanja ole muista maataloushommista kiinnostunut, mutta hänkin kotoisin maatilalta joten on hänkin koko pienen ikänsä lehmien kanssa touhunnut. Onneksi kiire sesonkeina apuna ovat omat vanhemmat, jotka sukupolven vaihdoksen jälkeen muuttivat tuohon parin kolmen kilometrin päähän kylälle asumaan, ei siis kunnankeskustaan vaan tämän syrjäkylän "keskustaan". Ostivat vanhan talon sekä tonttiin kuuluvan peltolämpäreen, josta osa on kasvimaalla, osa minulla viljelyksessä. Sitä hiljalleen remontoivat parempikuntoiseksi.
Omaa taustaa sitten sen verran, että peruskoulusta päästyäni päädyin paikalliseen lukioon opiskelemaan, kun nuo kouluaineet tuntui omaan päähän taipuvan. Lukion läpi rämmittyäni opiskelut jatkuivat ammattikorkeakouluun josta valmistuin agrologiksi. Sen jälkeen olen työskennellyt eri tiloilla työmiehenä sekä hoitanut myös tilojen laskutuksia ym. paperihommia. Eräältä tilalta tarttui sitten mukaani tämä nykyinen vaimoni. Ohella auttelin tietenkin kotosalla, ja vuonna 2004 tapahtui sitten tosiaan tämä sukupolvenvaihdos.

Noh siinä hieman tietoa itsestäni ja taustoista, kerrotaanpa sitten itse tilasta. Eli tämän tilan perustamisvuodesta ei minulla ole tarkkaa tietoa, mutta ainakin pitkälti 1800-luvulla tässä on jo asuttu ja viljelty, ellei jopa pidempäänkin. Jo edesmenneelle ukilleni tämä tila tuli kuitenkin sotien jälkeen 1940-luvun lopulla asutustilana. Ukin suku on siis kotoisin luovutetun Karjalan mailta, ja ukin perhe joutui sodan aikana evakkoon, ukki itse oli rintamalla. Useiden vaiheiden jälkeen tästä tilasta tehtiin kaupat vuonna 1947, vuotta ennen kuin isäni syntyi. Tämä tila oli siis ennen sitä palanut, ja sen takia edelliset asukkaat olivat tämän hylänneet. Jo ennen paloa tämä tila oli kuulemma ollut hunningolla useiden vuosien ajan, ja tämä tulipalo sitten ilmeisesti viimeisteli hylkäämisen. Tällaisia rappiotiloja suosittiin evakoille asuttavaksi. Noh silloin aikanaan kun ukki tälle tilalle tuli, pihapiirissä ei ollut muita rakennuksia kuin pihasauna, vanha jo ränsistynyt navetta, kivijalkaan asti palanut päärakennus sekä liekeistä pahoin kärsinyt aitta. Tietenkin ympärillä oli 13 hehtaaria peltoa, mutta kaikki olivat pajukoituneet melko umpeen. Tilaan kuului myös vajaa 20 hehtaaria metsää. Tilan rakennus alkoi vanhan navetan ja aitan purkamisella sekä uuden navetan rakennuksella ja peltojen raivuulla. Seuraavaksi talveksi eläimet saatiin uuteen navettaan, joka toimii siis vieläkin meidän navettana. Talvi raivattiin metsästä puita uuteen asuinrakennukseen, joka nousi seuraavan kesän aikana, sitä ennen perhe asui naapurissa. Myös uusi liiteri/saunarakennus nousi joen varteen. Kaikki pellotkin saatiin raivattua ja siitäpä lähti uuden tilan kehittäminen. Kaikki nämä rakennukset ovat siis yhä aktiivikäytössä.

Jo 50-luvulla ukki otti viljelyyn sokerijuurikkaan, jota kuitenkin viljeltiin aluksi vain muutamien aarien alalla johtuen siitä että kaikki työvaiheet piti tehdä käsin. Juurikasta viljellään tilallamme vielä edelleen, nyt vain viime vuodet ovat nostaneet tummia pilviä alan ylle, on tullut EU:n sokerikiintiötä ja ovat puhuneet myös kuljetustukien lopettamisesta näille seuduin... 50-luvun loppupuolella tilalle hankittiin myös ensimmäinen traktori, Porsche Super. Sen myötä tulivat myös traktorikäyttöiset työkoneet. Ennen sitä tilalla suurin osa töistä tehtiin hevosella, kuitenkin naapurissa oli iso Nuffield millä kuulemma paljolti käytiin traktorittomille kyläläisille urakoimassa. 60-luvun alkupuolella navetan kylkeen nousi AIV-torni ja ostettiin kelasilppuri. 60-luvun puolivälissä juurikkaan viljelyä pystyttiin nostamaan jopa muutamaan hehtaariin, kun nostotyöhön ostettiin useamman tilan yhteiskoneeksi Jukon juurikkaan nostokone. Myöhemmin muiden tilojen lopettaessa tämä kone ostettiin meille itsellemme. Porschen kaveriksi saatiin 165 Massikka 60-luvun lopuksi.
1972 sitten tapahtui sukupolvenvaihdos ja tilan vetovastuun otti isäukko. Heti aluksi hankittiin ensimmäinen "oma" leikkuupuimuri, Claas Compact 25, joka oli oikeastaan neljän eri tilan yhteinen. Kaikki kun olivat karjatiloja ja hyvä jos puitava pinta-ala ylitti yhteensä kahtakymmentä hehtaaria, joten pieni puimuri oli huokea valinta. 70-luvun alussa oli useita märkiä syksyjä, ja neliveto oli kova sana siihen aikaan. Lopulta vuonna -76 isä sitten vaihtoi Massikan nelivetoiseen 780 Fiiattiin, ja siitä lähtien on traktorit meille tullut Italian niemimaalta. Seuraavaksi tilalle rakennettiin tuo nykyisinkin käytössä oleva konehalli. -79 myös vanha Porsche sai väistyä, kun kakkoskoneeksi hankittiin yhä meillä oleva takavetoinen 680 Fiiatti. Tätä isä on kyllä harmitellut, että ei olisi pitänyt antaa mitään vaihdossa vaan säästää vanha uskollinen palvelija.
80-luvun alussa rakennettiin sitten "oma" kuivuri, tämäkin oli saman porukan yhteinen mitä tuo puimuri. Kuivaaja on edelleen meidän käytössä, tosin osakkaista osa on viljelyn loppumisen takia jäänyt pois ja muutama tullut lisää. 3 karjatilan viljat siinä on nykyään kuivattu ja myös säilötty mitä mahtuu. Kasarin alussa saatiin myös ostettua lisää peltoa kymmenisen hehtaaria. Se mahdollisti sokerijuurikkaan alan lisäämisen. -85 oli aika päivittää fiiattia uudempaan, ja 780 vaihtui FiatAgri 80-90 DT malliin. Tähän ostettiin myös tilan ensimmäinen etukuormaaja, Pika-Bertta 1300. Kasarin lopussa saatiin myös ostettua ja vuokrattua peltoa suunnilleen 30 hehtaariin.
Peltomäärän lisäys kutkutti sitten mieltä saada kolmas traktori tilalle. Uutta ei kehdattu hankkia, joten päädyttiin vähän isompaan käytettyyn mitä isä oli aluksi kaavaillut. Ysärin alussa saapui sitten vajaa kymmenen vuotta vanha mutta likemmäs kymppitonnin ajettu 980 DT Fiiatti. Konehallia jatkettiin myös ja siihen rakennettiin tuo nykyinen "lämmin" paja-osa. Navettaa oltiin jo useampaan otteeseen remontoitu, mutta pian olisi edessä suurempi remontti. Siihen asti oltiin siis pidetty lehmien lisäksi myös muita kotieläimiä, muutama possu sekä lammas että kanoja. Isä on aina ollut eläinrakas ihminen, mutta nyt peltohehtaarien sallitessa lehmien määrää pystyisi kasvattamaan ja vaan erikoistumaan niihin. Punnittiin myös vaihtoehtoja jos lehmät olisi laitettu kokonaan pois ja keskitytty juurikkaaseen tai päinvastoin. Lopulta päädyttiin siis remontoimaan navetta ja kasvattamaan eläinmäärää sinne nykyiseen pariinkymmeneen. Navetassa oli siis alkujaan tilat maitohuoneelle/karjakeittiölle, itse lehmien tila ja lisäksi sikojen, lampaiden ja vanha hevosen "huone", mutta nyt kaikki väliseinät purettiin ja otettiin koko tila lypsylehmille. Samalla rakennettiin sitten tuo nykyinen maitohuone navetan seinän kylkeen sekä purettiin vanha rehutorni ja siirryttiin tekemään rehut laakasiiloon. Metsää ostettiin lisää ja kasvatettiin se tuohon nykyiseen 35 hehtaariin. -98 sitten isä päätti vaihtaa tuon 80-90 fiiatin TL90 nyykkäriin ja MP-liftin 140 kuormaimeen.
Vuosituhanteen vaihteessa kuivurin kylkeen nousi viljasiilo, johon nykyään me säilötään viljat sekaisin. Ollaan siihen samaan pyttyyn myös säilötty muiden kuivaajien jyviä, jos ei muualle saa mahtumaan. Se ei ole niin nuukaa, kun kuitenkin kaikki ollaan karjatiloja ja luotetaan että jokainen panostaa omaan viljan viljelyyn. Minun isännyyteni sitten lähestyessä tuohon 980 fiiattiin alkoi olla jo kerääntynyt uhkaavan paljon tunteja. Lisäksi munavaihteet ja ahdas sekä kuuma ohjaamo eivät olleet kovin miellyttävä työympäristö esim. rehunteossa. Sain sitten kuulla että näiden 90-sarjalaisten nyykkäreiden valmistus lopetetaan piakkoin. Se oli sitten oikeastaan viimeinen sysäys sille, että päätin vaihtaa 980:n uuteen 110-90 nyykkäriin. Isäkin suostui siihen, sillä vielä silloin hän oli isäntänä. Sanoi että minunhan se tulevaisuus tämän tilan kanssa on...

Siinä oikeastaan "lyhykäisyydessään" tilan historia merkittävimpine investoineen. Tämän hetken tilannehan on se, että peltoa on viljelyksessä sen 37 hehtaaria, josta vähän yli parikymmentä on nurmella, vajaa kymmenen jurtilla ja loput vajaa kymmenen kasvaa ohraa ja vehnää. Lehmiä ammuu tällä hetkellä navetassa 20 kappaletta, hiehoja ja vasikoita yhteensä sen puolenkymmentä lisäksi. Metsää on sitten tosiaan pyöreästi sen 35 hehtaaria.
Tilan kalusto tuli jo mainittua tuossa äsken, mutta tarkempi esittely ei varmasti ole pahitteeksi. Traktorit on sen verta "tuoreita" että niitä ei olla ihan äkkiä vaihtamassa. Loput koneet ja vehkeet tulette näkemään päivityksissä.

Tilan ykköskone, New Holland 110-90 vuosimallia 2003, tunteja mittariin kertynyt 1200. Itse turbotettu pari vuotta sitten vuoden vanhana, ei mitään suuria määriä voimaa haluttu ottaa ulos mutta kunhan vähän enemmän sitkeyttä saisi sekä polttoaineen kulutusta pienennettyä. Arviolta 120 hevosvoimaa saadaan ulos. Tällä tehdään kaikki tilan raskaimmat työt, kärryn vedot ja silppuroinnit. Aikanaan kun tämän ostin, suunnittelin että ostan tähän kuormaajan keulalle niin voi esim aurauksia urakoida talvella. Ei ole vieläkään tullut sitten toteutettua..
Kuva

New Holland TL90 ja MP-lift 140 kuormain, vuosimallia 1998, tunteja 2300. Tällä siten tehdään kaikki kuormaajaa vaativat työt. Sopivan ketterä ja tehokas peli kuormaaja hommiin. Ollut luotettava peli, perus 90- sarjalaisen fiiatin tekniikkaa hieman päivitettynä, eikä näihin tunteihin mennessä ole tarvinnut isompia remonttejakaan tehdä.
Kuva

Fiat 680, vuosimallia 1979, tunteja mittariin kerryttänyt 6100. Tällä tehdään sitten kaikki pienimmät ja kevyimmät sekä ketteryyttä vaativat työt, yllättävän paljon tällekin on hommaa. Kylvöt, ruiskutukset, apulannan levitykset sekä juurikkaannosto on tämän koneen työtehtäviä. Remonttia on joutunut tekemään tähän vuosien saatossa, kytkin kerran vaihdettu sekä kansipahvi vast ikään, nostolaitteestakin on taidettu jotain rempata.
Kuva

Puimurina toimii Claas Consul, vuosimallia 1977. Leikkuuleveyttä on 260 senttiä joka on aivan riittävästi meidän aloille. Tämä on tullut tilalle tosiaan ysärin puolivälissä käytettynä sen jo aikaisemmin kerrotun Compactin tilalle. Sen puimurin porukassa olleet viljelijät kun lopettivat viljelyn tai ostivat uuden itselleen, kone jäi meidän käyttöön. Isä sitten kuuli että kunnan toisella puolella on tämmöinen käytetty Consul myynnissä, joka jo puintiteholtaan on paljon tehokkaampi kuin Compact vaikka ikää onkin suunnileen samanverran. Tyytyväisiä ollaan tähän oltu eikä näillä pinta-aloilla tosiaan vaihdeta vielä johonkin aikaan.
Kuva

Josko tuossa ois tarpeeksi pohjustusta minkälaisesta touhusta on kyse. Seuraavissa päivityksissä sitten lisää tarinaa.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
HachiRoku
Viestit: 152
Liittynyt: 10.09.2018 21:20
Tämänhetkinen kaupunki:: Lohja
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Suomi, Englanti, Saksa ja Ruotsi
Multiplayer tunnuksesi?: Tunnuksesi?
Paikkakunta: Lohja

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja HachiRoku »

No nyt on asiallisen näköistä blogia!
| I5-9600K | Asus Cerberus GTX 1070Ti | Asus Strix Z390-F | Corsair Vengeange PRO RGB 16GB 2666MHZ | Kingston 240GB SSD | SAMSUNG 500GB EVO SSD | Seagate Barracuda 1TB | Fractal Design Define C TG | Cooler Master 212 EVO | Corsair RM750X |
juhofs17
Viestit: 43
Liittynyt: 23.03.2017 17:42
Olen kiinnostunut: Naisista
Multiplayer tunnuksesi?: Tunnuksesi?
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja juhofs17 »

Jään innolla seuraamaan :D
Ei riemulla rajaa kun Saabilla ajaa ;)
Mönkijämies
Viestit: 1796
Liittynyt: 26.11.2015 17:43
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Suomi
Multiplayer tunnuksesi?: Valtteri
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen
Paikkakunta: Pälkäne

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja Mönkijämies »

Erittäin hyvin aloitettu!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 1

Kevät tekkee kovasti tuloaan, ja nyt pitäis kiireesti ajaa apulannat levälleen nurmille. Pellot on joten kuten märkiä vielä, mutta pakko lähteä yrittämään. Nimittäin viime syksynä meni puinnit ja juurikkaan nosto sen verta myöhäseks, että ei keritty ajamaan lantoja pellolle saati kyntämään. Yleensä ollaan siis kynnetty juurikkaalle tulevat pellot jo syksyllä, että keväällä olisi sitten vähän vähemmän työtaakkaa. Muut pellot ollaan pidetty kasvipeitteellä talven yli, mulloksella niistä saattaa karata turhan paljon ravinteita, varsinkin kun asutaan ja viljellään ihan joen rannalla. Toisaalta kynnöksellä pelto kuivuu nopeasti, mutta yleensä ollaankin pyritty saamaan juurikkaat eka maahan ja sitten vasta ihmetellään viljojen tilannetta. Ja näin tulloo sitten omalta osalta luontoa suojeltua, kun ei pääse ravinteet vesistöihin.

Mutta joo, apulannan levitystä luvassa tässä päivityksessä. Apulannat tulikin jo tuossa pari viikkoa takaperin. Ihan ensimmäiseks aamu navetoinnin jälkeen otin ruiskun poikkee hallista lannanlevittimen eestä. Siirsin sen sitten tuonne navetan päätyyn rehulaan, kun siellä (aika harvinaista kylläkin) oli tilaa.
Kuva

Sitten kaivelin tuon itse levittimen fiiatin perään.
Kuva

Pajasta, tai no miksikä tuota hallin päätyä nyt kutsuukaan, siinä myö ollaan suurin osa remonteista tehty ja työkalut säilötty. Kuitenkin niin nostin etupainot fiiatin nokalle. Meinaa tuo apulannan levitin olla sen verta painava ihan täytenä, että fiiatti nostaa aika herkästi nokkaansa.
Kuva

Tee-ällällä sitten pujottelin säkkejä tuolta hallista.
Kuva

Kuva

Tuo Bögballen levitin on muuten kohtuu tuore kapistus meidän tilalla. Vuosimallia -02, vetää suunnilleen sen suursäkillisen lantaa. Tämä on ostettu siis uutena erään toisen karjatilan yhteiskoneeksi. Sanotaan nyt miehen nimikin, Kauppisen Rami, hän tulee kuitenkin muissakin päivityksissä esiintymään kun on myös yhtenä osakkaana tuossa meidän kuivurissa. Hänellä on siis semmoinen 35:n pään maitotila ja vajaa 50 hehtaaria peltoa. Tuolla levittimellä kun saa kuitenkin parissa kolmessa päivässä, riippuen keleistä, omat lannat levälleen, niin tulee huomattavasti järkevämmäksi investoida yhdessä tuoreeseen koneeseen. Ennen tätä meillä oli yksi lautasinen suppilon mallinen Bögballe, mutta se alkoi ruostua puhki aika pahasti.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Välillä piti käydä tietenkin täytöllä.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Hyvää poutakeliä oli koko levityksien ajan, sain kahessa päivässä nuo levitettyä enkä pitäny edes kiirettä. Muutamalla paikalla pellot tirsku vettä ja vähän raiteetkin painu, mutta jumiin en onneks jääny. Oisha nuo voinu levikkeetki jo pyöritellä paikalleen, mutta en tiiä, pitääkö tähän fiiatin perään tänä keväänä valjastaa kyntöaurat, kun teeällällä lastaa lantaa ja satakympillä ajelee levälleen. Ne meidän aurat on kuitenkin sen verta pienet, että jos ei mitään maailman jäykinta savea ole (mitä meillä ei onneksi ole), niin tuo fiuden 68 heposta vetää kyllä ne. Noh, sen näkee varmasti seuraavassa päivityksessä.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
Traktorimies_
Viestit: 4056
Liittynyt: 01.02.2012 16:33
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja Traktorimies_ »

Nättiä on, mutta enpä usko että noilla Fiatin takarenkailla ihan kauhean paljon kynnetään. :D
Kuva
Ford 7000, 72´ 90hv, 33km/h
Mercedes Benz W203 C220 CDI, 00´
MaPa
Viestit: 1081
Liittynyt: 07.01.2018 19:48
Tämänhetkinen kaupunki:: Mikkeli
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Suomi, enklanti ja hyvällä tuurilla ruottia.
Multiplayer tunnuksesi?: MaPa
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja MaPa »

Aa että. Just tollanen täydellisen idyllinen pientila ;)
Valatra miehen tiellä pittee
Mukana #MakeLsFinGreatAgain!

Ei oo T-Sarjalaista voittanutta!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 2

Paskanlevityksiin täyty heti ryhtyä kun sain vaan lannotteet levälleen. Nyt on ainakin pari päivää poutaa nii täytyy ne saada levälleen. Ylön kärrin olinkin jo aiemmin ennen apulantojen levityksiä kaivellu esiin kun suunnittelin jo aikasemmin alottavani nämä, vaan sateet vesitti suunnitelmat. Isälle soitin josko kerkiis kaveriks levittämään taikka kyntämään, ja mitäs muutakaan sillä on eläkkeellä kuin aikaa. Sano jo puhelimessa että ois viimestään huomenna tullu oma-aloitteisesti hommiin kaveriks, kun oli ilmeisesti kuullu kun kävin lantoja levittämässä. Ei tuo isä malta yhtään olla töistä poikkeen vaikka olenkin pyrkiny häirihtemään häntä vasta, kun omat kädet ei enää kerkiä joka paikkaan.

Aamu navetoinnin jälkeen pyörittelin satakymppiin levikkeitä paikalleen sekä tankkasin vehkeen. Hieman päänvaivaa aiheutti kun olin johonkin onnistunut hävittämään levikkeiden kiinnitysketjut, löyty ne lopulta hallin nurkasta.
Kuva

Teeällään vaihtelin lantatalikon sekä otin peräpuntin paikalleen.
Kuva

Tuo kärri tuli tosiaan sillon aikasemmin jo kateltua kondikseen, ei siihen mitään onneks vielä tarvinnu vaihtaa. Nyt vielä tarkastin ja rasvasin vehkeen.
Kuva

Iltapäivällä sitten alottelin jo lastauksen. Isä oli tullutkin jo tässä vaiheessa ja sanoin että rupee kahtomaan fiiattiin kyntöauroja perään.
Kuva

Kuva

Levityksen alottelin näistä kiireisimmistä eli juurikasmaista. Tänä vuonna sitä tulee esmerkiksi tuohon talon taakse tien toiselle puolelle.
Kuva

Kuva

Täytöllä käydessä kahtelin mitä isä on kerinny saamaan aikaan. Auroja oli ruvennu säätelemään, kun nuilla on viimeks kynnetty teeällän perässä. Täydellisekshän ne saa vasta pellolla mutta kuitenkin nyt ees paremmaks. Isän mielestä kärkipalat vois olla vaihtokunnossa, ja kyllähän ne kuluneilta näytti. Nyt ei vaan varastossa oo uusia, ois pitäny aikasemmin nämäki tarkastaa. Noh kyllä noilla voi ainakin nuo juurikasmaat kyntää, vaihtaa sen jälkeen sitten. Nuo aurat on tosiaan Kvernelandin kolmisiipiset sarka-aurat kaheksankytluvun alkupuolelta. Kyllähän ne kääntöaurat himottelis, etenkin kun ei oo enää yhtään lohkoa sarkaojissa, mutta näillä pinta-aloilla nuo ajavat asiansa vielä kiitettävästi.
Kuva

Kuva

Kerrotaas nyt vähän tästä kärristäkin, Ylön 7500 vuosimallia -93 tai -94. Entinen puulaitainen Wärtsilän pitkä-esa tähän silloin vaihtui. Silloin aikanaan sillä ajettiin sekä rehut että lannat, mutta tämä on ollut ainoastaan paskan levityksessä. Tähän ei kovin paljoa vielä ole remonttia tarvinnut tehdä, joskus pohjapurun laakerit vaihdettu.
Kuva

Kuva

Kuva

Isäkin pääsi tosiaan tosi toimiin illasta. Kävin kahtomassa ja kuvaamassa miten on lähtenyt onnistumaan. Eihän tuo mitään valitellut, vaikka kyllähän tuo fiiatin rengas hieman tahto lipsua. Niinku joku sano nii onha nuo renkaat tosiaan jo pitävimmät päivänsä nähny. Niitten vaihtoa olen vain lykännyt "jos näillä vielä pärjäis", mutta kai tuo pitää pikku hiljaa ruveta uudempia tai ainaskin pitävämpiä kahtomaan tilalle.
Kuva

Kuva

Kuva

Katellaan seuraavassa päivityksessä mitä jaksaa ja kerkiää päivittelemään.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
juhofs17
Viestit: 43
Liittynyt: 23.03.2017 17:42
Olen kiinnostunut: Naisista
Multiplayer tunnuksesi?: Tunnuksesi?
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja juhofs17 »

On kyllä piru komiaa blogia.
Ei riemulla rajaa kun Saabilla ajaa ;)
Avatar
Maatila
Moderaattori
Viestit: 7545
Liittynyt: 16.12.2010 18:28
Olen kiinnostunut: Naisista
Multiplayer tunnuksesi?: Tunnuksesi?
Erikoisosaamiseni: Testaus
Paikkakunta: Siikalatva

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja Maatila »

Mukavaa luettavaa!
Kuva
- Vakityö, putkitehtaan lähettämössä.
- Metsä, maatalous ja koneharrastaja.
- rivitalokaksio, kymppihehtaari maata, pari autoa ja rattori.
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 3

Seuraavana aamuna herättiin taas normaaliin aikaan navetalle. Tänä aamuna Tanja lupas lähtee navetalle kaveriks nii pääsen nopeammin sitten peltohommia jatkamaan. Anniina ja Anssi jäi nukkumaan niin hän pääs hyvin lähtemään kaveriks, tosin on hänellä tietenkin itkuhälytin mukana jos tai oikeastaan kun tytölle tulee hätä. Aamulla oli yllättävän sumuinen keli. Kävin ihan pihalaiturilla ottamassa kuvan. Omaa tunnelmaa toi siihen sumuverhon läpi kajastava aamun aurinko.
Kuva

Eihän siinä keritty kuin suunnilleen valoja napautella päälle kun pihaan kaartoi audon ääni. Isä ja äiti tulivat molemmat jo näin aikasin apuun. Ihmettelin mitä äiti oli lähtenyt mukaan, mutta sanoi että pääsen isän kanssa suoraan peltohommiin kun hän on Tanjan kanssa navetalla. Ei siinä auttanu yhtään empiä, on kuitenkin äiti pidemmän työsaran tässä navetassa tehnyt kuin minä. Kannoin sitten hetimiten rehua rehulaan, jotta saavat sieltä ruokintapöyälle kantaa. Sen jälkeen sovittiin isän kanssa, että minä kokeilen tuota kyntöä niin saa hän ajella paskaa nyt.
Kuva

Tässä vaiheessa oltiin käyty jo aamupalalla ja Anssi halus lähteä isän mukaan paskanajoon. Minä suuntasin sitten jatkamaan nuita kyntöjä.
Kuva

Kuva

Oikeastaan heti alkajaisiksi kävi selväksi että fiiatin renkaat on vaihtokunnossa. Kyllähän nuo taisvat vähän väliä lipsua ja piti auroja keventää. Mietin jo että tuleekohan tästä yhtään mitään, mutta kyllähän isä oli ainakin saanut kynnettyä. Onnistui se sitten loppujen lopuksi kun siihen oppi, mutta kyllä täytyy uudet kumit alle metästää.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Seuraavana päivänä hommat jatkui samalla tavalla. Aamulla rasvailtiin vehkeet ja suunnattiin pellolle. Äiti tuli tänäkin aamuna tosiaan Tanjan kaveriksi navetalle. Isä siirtyi jo paskanajoissa noille viljamaille, ajetaan nyt samantien kaikki levälleen. Minulla ei tosiaan nyt ollut tarkoitus kuin kyntää nämä juurikasmaat ensin ja kyntää loput sitten kun ollaan juurikkaat saatu maahan.
Kuva

Kuva

Tauolla välillä.
Kuva

Kuva

Kuva

Nyt on sitten kaikki paskat ajettu ja kynnökset tehty juurikasmaiden osalta. Epävakaista säätä on luvannut lähipäiville, joten saa nähdä mitä tässä ehtii tekemään.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
juhofs17
Viestit: 43
Liittynyt: 23.03.2017 17:42
Olen kiinnostunut: Naisista
Multiplayer tunnuksesi?: Tunnuksesi?
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja juhofs17 »

Hyvää tarinaa. Jos saisi itsekkin aikaiseksi tekaistua päivityksen omaan blogiin. :)
Ei riemulla rajaa kun Saabilla ajaa ;)
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 4

Uusi päivä, uudet kujeet. Tänään ei taideta lähtäkkään peltohommiin kun vilkasin sääennustetta ennen kuin lähdin aamulla navetalle. Luapaili pitkin päivää sadekuuroja, jopa rakeita saattaa sataa. Soitin sitten isälle että tänään ei tarvihe tulla töihin, kun tiesin että se on kuitenki heränny aikasin ja kohta ois tulossa. Kävin siinä sitten itekseen navetalla ja sieltä tultua suunniteltiin Tanjan kanssa jos käyään tuolla lähikaupungissa asioilla. Minunki pitäis käyä koneliikkeessä ainakin ne kyntöauran terälaput sekä äkeeseenki pitäis varmaan lappuja ostaa, ainakin varalle. Samalla pitäis udella pitävämpiä renkaita tuohon fiiatin alle.
Äiti lupas vielä tulla lapsenvahiks Anniinalle niin puolen päivän maissa sitten lähettiin. Tässä vaiheessa olikin sitten alkanut sataa jo rakeita.
Kuva

Hankkijalta kuvaa. Olin tuossa aamusella kotona tosiaan netistä katellu näitä renkaita, niin fiiatin jaolla olevat kapeammat renkaat olis ollut Saarijärven Agrimarketilla. Utelin näitä sitten täältä "oman kylän" kaupasta ja lupasvat että jos kaupat teen nii he hoitaavat kuljetuksen tänne liikkeelle tai ihan kotiovelle, ei tietenkään ilmasiks mutta jokatapauksessa. Ostin sitten ne, käytetythän ne ovat mutta pintaa pitäisi olla sen 80-85%.
Kuva

Vaihtokonerivistöä ei voi ohittaa jos täällä käy. Pakkohan näitä on joka kerta ihmetellä, minkälaisia ryöstöhintoja ne mistäkin romusta nyhtäävät.
Kuva

Sitten hypätäänkin seuraavaan päivään. Tämä päivä oli taas aivan erilainen kuin edellinen, ja jo aamusella aurinko helotti kirkkaalta taivaalta. Ajattelin että jos hyvin kynnös kuivahtaa niin voisi lähteä yrittämään vakojen peittelyä. Iltapäivästä sitten vaihdoin satakympin perään perälevyn ja lähdin kokeilemaan.
Kuva

Kuva

Tuo perälevy on Vaman 300 JH1, vuosimallia -03. Tämän ostin muutama vuosi sitten vuoden käytettynä, kun edellistä lanaa vaivasi se että sen levy oli mekaanisesti käännettävä. Lisäksi siinä alkoi olemaan aika tolkuttomasti väljää, leveyskin oli hieman riittämätön. Tällä on paljon mukavampi tehdä esim. talvisin lumityöt, ja tätä hankkiessa minulla oli vielä mielessä että jos aloittaisin talvella lumiurakoinnin. Niitä urakoita tämä levy vielä odottelee..
Kuva

Kuva

Kuva

Sain sinä iltana nuo kaikki vaot ajettua. Seuraava päivä olikin taas harmaa ja epävakainen. Puolen päivän jälkeen kuorma-autokuski soitti, että kohta olisi renkaat pihassa. Ne kun saatiin nosteltua niin ruvettiin isän kanssa hetimiten rengashommiin.
Nuo Fiiatin tällä hetkellä jo entiset renkaat oli tosiaan teeällän vanhat renkaat. Fiiatissa oli alunperin kapeammat riviviljelyrenkaat ruiskutuksia ja juurikkaita ajatellen. Toinen niistä kuitenkin räjähti, joten otettiin silloin alle nämä teeällän vanhat nakit alle. Nyt oltiin sitten venkslattu niin, että riviviljelyrankaina käytettiin fiiatin levikkeitä, jotka ovat kapeammat. Nyt ei tarvihe enään sitäkään tehdä ja nämä jää ympärivuotiseksi alle.
Kuva

Uudet renkaat alla.
Kuva

Äestyksiin ja juurikkaan kylvöpuuhiin ruvetaankin varmaan seuraavassa päivityksessä.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
Traktorimies_
Viestit: 4056
Liittynyt: 01.02.2012 16:33
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja Traktorimies_ »

Mukavaa luettavaa on!
Kuva
Ford 7000, 72´ 90hv, 33km/h
Mercedes Benz W203 C220 CDI, 00´
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 5

Aamu valkeni ja alkoi tutulla navetoinnilla. Isä ja äitikin kerkesivät tulemaan avuksi ennen kuin kerkesin lypsyä kunnolla aloittamaan. Tanja ei tänä aamuna lähtenyt kaveriksi, kun Anniinaa ei tuntunut nukuttavan. Anssi kuitenkin lähti jo aikaisin mukaan touhuamaan ja kantamaan rehua sen minkä jaksaa. Tänään olisi tosiaan tarkoitus lähteä äestämään, kylvöä ei vielä tänä päivänä kokeilla, mutta kylvökoneen voisi kuitenkin hakea valmiiksi tuolta toiselta tilalta. Juurikkaan kylvökone on siis kolmen eri tilan yhteinen, ja kun aamulla soittelin vielä varmistukseksi niin molemmat ovat saaneet omat juurikkaansa kylvettyä. Kumpikin näistä tiloista on tosiaan viljan ja juurikkaan viljelystiloja, elukoita kummallakaan ei enään ole, joten siten jurtin pinta-alat heillä on hieman suuremmat kuin minulla.

Navetoinnin jälkeen pyöriteltiin fiiattiin levikkeet paikalleen ja pumputtiin tankki täyteen. Lisäksi urheiltiin painot pois, ei niitä enää kylväessä taikka muuten pellolla tarvitse, ovat vain turhaa painoa renkaille ja sitä myöten maahan. Tällä olisi siis tarkoitus nyykkärin kaverina vedellä hankmoa, jotta saadaan vähän nopeammin edistystä aikaan.
Kuva

Sen jälkeen otin nyykkäriin Potilan perään ja isä laittoi fiiattiin Hankmon. Muutamia kärkilappuja piti potilaan vaihdella sekä joitain kääntää. Hankmolle riitti pelkkä rasvaus. Teeällään ei vielä levikkeitä laitella, kun oli vähän suunnitelmissa jos sillä kyntää myöhemmin nuo viljalle tulevat maat. Voi olla että ei tänä keväänä pyöritellä lainkaan siihen levikkeitä.
Kuva

Iltapäivällä suunnattiin sitten pellolle.
Kuva

Kuva

Kerkesin vielä samalle pellolle missä isä oli jo äestämässä.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Minä olen pyrkinyt mikäli vain mahdollista niin ajamaan ekan äestyksen kohtisuoraan kyntösuuntaan nähden, toinen tai viimeinen muokkauskerta sitten tulevan kylvön suuntaisesti Se tahtoo muuten painaa raiteet mitä pitkin ajetaan sitten toinenkin äestyskerta ja jopa vielä kylvö. Tässä kuvassa näkyykin jotenkin mitenkä on hieman kulmittain yritetty kynnöstä ajaa. Hyppyyttäähän se varsinkin kovalla savikolla, mutta olen huomannut paremmaksi.
Kuva

Iltamyöhäsellä tuli sitten vielä tuo kylvökone haettua tuolta asfalttitien takaa tältä toiselta tilalta. Saatiin illan aikana isän kanssa siis äestettyä nuo pellot kertaalleen.
Kuva

Kuva

Seuraavana aamuna äiti ja Tanja menivät navetalle, joten isän kanssa päästiin tekemään kiertokokeita. Hain teeällällä tuon vanhemman tuhdin ladosta, kun siinä on tänä vuonna nuo siemensäkit.
Kuva

Aamupäivähän siinä meni kierrellessä, mutta iltapäivästä päästiin jo pellolle. Sanoin aikasemmin jo isälle, että menee edeltä ajamaan toisen muokkauskerran kaikille pelloille, niin kerkeevät toivottavasti sopivasti kuivahtaa.
Kuva

Kuva

Seuraavaksi on sitten kuvasaldoa näiden muutaman kylvöpäivän ajalta. Mitään kummempaa ei sattunut eikä tapahtunut joten antaa kuvien puhua nyt puolestaan.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kylvökoneesta voisin vielä sen verran kertoa että kasarilla se on hommattu neljän tilan yhteiseksi. Merkkiä en muista ja on kaikki logotkin kuluneet poikkeen, mutta aika varmaan oli joku ryssän tai puolan valmiste. Siihenkin aikaan jokaisen juurikasalat oli aikas vaatimattomia joten tällä hoiti hyvin useammankin tilan kylvöt, niinkuin hoituu kyllä kolmen tilan vieläkin.
Kuva

Kuva

Tähän päivitykseen tuli nyt aikas paljon kuvia ja tarinaa, ajattelin että olisin laittanut ne kahteen erilliseen mutta kiire painoi päälle ja päätin laittaa kaikki samaan. Juurikkaan kylvöt olisi nyt sitten hoidettu, seuraavaksi alotellaan viljat.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Jo keväällä ajattelin, että jatkan tätä blogia syksymmällä kunhan on taas tarpeeksi aikaa. Maatilan tavoin yritän nyt päivitellä tätä blogia miten kerkiän ja jaksan, vaikka monet suunnitellut asiat meinaavat ollakin unohtuneet :?
Päivitys 6

Juurikkaan kylvöistä on nyt kulunut noin viikko, ja elellään toukokuun puolivälin paikkeilla. Viljamaiden kyntöjä olen suorittanut rauhakseltaan tässä kuluneen viikon aikana, aamulla käynyt navetalla lypsyllä ja appeen jaossa itekseen tai Tanjan kanssa, ja iltapäivällä kyntämässä. Pari sadepäivääkin on sattunut väliin, ettei ihan täydellisessä kelissä ole pystynyt jatkamaan. Tai no, täydellisessä ja täydellisessä, hyvähän tuo on että saa jurtin siemenet vettä. Kyntöaurat valjastin tosiaan teeällän perään kun siinä ei levikkeitä ole. Säädöthän joutu tekemään uudestaan noihin auroihin, mutta pienempi vaiva se on kuin rempata levikkeitä fiiatista pois ja takasin. Vilja-ala meillä tänä vuonna on sen alta 10 hehtaaria, mutta tosiaan niin paljoa ei tarvitse kyntää, kun nuo jurttilohkojen päisteet ja reunat tulee viljalle. Myös osa jurttilohkoista jaettin niin että osa tulee viljalle, osa juurikkaalle.

Aurojen kiinni laitosta kuvaa.
Kuva

Sitten itse työn touhussa. Kuvat ovat jokseenkin aikajärjestyksessä ja aloitin nuista kauimmaisista vuokralohkoista.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Isän ja äidin talontaus lohkolta seuraavaksi. Tämä lohkohan on meidän kauimmaisin, mutta ei tännekään matkaa kerry reitistä riippuen kuin 2,5–3 kilometriä. Että siihen nähden kaikki lohkot sijaitsevat ihan äärellään. Tuo vanhempien talo on muuten rakennettu perimätiedon mukaan joskus 1920-luvulla. Joku työläisperhe sitä on aina asuttanut ja omiin tarpeisiin viljellyt tuota vajaan hehtaarin palasta. Ennen kuin vanhemmat tuon ostivat, se oli erään vanhemman pariskunnan omistuksessa. Heistä tämä mies oli ikänsä asunut tässä talossa, ja vielä yli seitsemänkymppisenäkin harrastuksenaan kasvatti aina jotain tuolla lohkolla. Heidän kuollessa perikunta myi tämän talon maineen irtaimistoineen kaikkineen vanhemmilleni.
Kuva

Kuva

Tähän väliin sattui ne pari sadepäivää. Silloin oikeastaan pidin vapaata navettahommia lukuunottamatta, joten niistä ei ole kerrottavaa. Sen jälkeen kynnöt jatkui tuolla omalla joenvarsi lohkolla. Kyntämään pääsin kuitenkin vasta illalla, koska päivällä piti käydä Tanjan vanhempien luona, kun anoppi täytti vuosia. Komea oli ilta-aurinko joka tapauksessa, kyllä se kesä sieltä hiljalleen saapuu...
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tanja lupasi käydä navetalla, kun olin ennen lähtöä kantanut appeet jo valmiiksi rehulaan. Kyntämästä ei siis tarvinnut kesken kaiken lentää navettaan lypsylle. Vaikka päivät koko ajan pitenevät ja valosa aika kasvaa, vielä öissä riittää pimeyttä. En mitenkään kerinnyt tuota lohkoa kokonaan kyntää. Tai olisihan sitä kerinnyt, mutta hyvä olisi jossain välissä levätä. Päätin että kynnän tämän lohkon päisteitä vaille valmiiksi ja aamulla käyn jatkamassa loppuun.
Kuva

Kuva

Tähän päivitykseen tuli ehkä turhan runsaasti kuvia, mutta menkööt kun olin innokas kuvaaja. Seuraavaks sitä pitäisi tosiaan ruveta noita kynnöksiä äestämään ja mahdollisesti jo kylvämään jurttilohkojen päisteitä. Riippuu vähän siitä, mikä kylvökoneen tilanne on kun sekin on porukan kone. Tämä varmaan riittää tälle erää ja katotaan tilannetta ensi kerralla.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
jerkku22
Viestit: 4
Liittynyt: 19.08.2020 03:11
Multiplayer tunnuksesi?: Tunnuksesi?

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja jerkku22 »

fiiatti-ukko kirjoitti:
On jo jonkin aikaa muhinu mielessä blogin kirjotus, nyt on hyvä sauma sitä yrittää.
Vehkaojan tila

Kuva

Terve, olen Esa Ruokonen ja pyöritän pari vuotta sitten sukupolven vaihdoksessa minulle siirtynyttä Vehkaojan tilaa. Ikää meikäläiseltä nuorelta viljelijän alulta löytyy 32 vuotta. Itse ei minun tarvitse taloa asuttaa, on minulla myös vaimo Tanja sekä kolmevuotias poika Anssi sekä vuoden vanha tyttö Anniina. Tanja on tällä hetkellä kotiäitinä, mutta auttelee minua navetalla sen minkä kerkiää ja jaksaa. Hirveämmin ei Tanja ole muista maataloushommista kiinnostunut, mutta hänkin kotoisin maatilalta joten on hänkin koko pienen ikänsä lehmien kanssa touhunnut. Onneksi kiire sesonkeina apuna ovat omat vanhemmat, jotka sukupolven vaihdoksen jälkeen muuttivat tuohon parin kolmen kilometrin päähän kylälle asumaan, ei siis kunnankeskustaan vaan tämän syrjäkylän "keskustaan". Ostivat vanhan talon sekä tonttiin kuuluvan peltolämpäreen, josta osa on kasvimaalla, osa minulla viljelyksessä. Sitä hiljalleen remontoivat parempikuntoiseksi.
Omaa taustaa sitten sen verran, että peruskoulusta päästyäni päädyin paikalliseen lukioon opiskelemaan, kun nuo kouluaineet tuntui omaan päähän taipuvan. Lukion läpi rämmittyäni opiskelut jatkuivat ammattikorkeakouluun josta valmistuin agrologiksi. Sen jälkeen olen työskennellyt eri tiloilla työmiehenä sekä hoitanut myös tilojen laskutuksia ym. paperihommia. Eräältä tilalta tarttui sitten mukaani tämä nykyinen vaimoni. Ohella auttelin tietenkin kotosalla, ja vuonna 2004 tapahtui sitten tosiaan tämä sukupolvenvaihdos.

Noh siinä hieman tietoa itsestäni ja taustoista, kerrotaanpa sitten itse tilasta. Eli tämän tilan perustamisvuodesta ei minulla ole tarkkaa tietoa, mutta ainakin pitkälti 1800-luvulla tässä on jo asuttu ja viljelty, ellei jopa pidempäänkin. Jo edesmenneelle ukilleni tämä tila tuli kuitenkin sotien jälkeen 1940-luvun lopulla asutustilana. Ukin suku on siis kotoisin luovutetun Karjalan mailta, ja ukin perhe joutui sodan aikana evakkoon, ukki itse oli rintamalla. Useiden vaiheiden jälkeen tästä tilasta tehtiin kaupat vuonna 1947, vuotta ennen kuin isäni syntyi. Tämä tila oli siis ennen sitä palanut, ja sen takia edelliset asukkaat olivat tämän hylänneet. Jo ennen paloa tämä tila oli kuulemma ollut hunningolla useiden vuosien ajan, ja tämä tulipalo sitten ilmeisesti viimeisteli hylkäämisen. Tällaisia rappiotiloja suosittiin evakoille asuttavaksi. Noh silloin aikanaan kun ukki tälle tilalle tuli, pihapiirissä ei ollut muita rakennuksia kuin pihasauna, vanha jo ränsistynyt navetta, kivijalkaan asti palanut päärakennus sekä liekeistä pahoin kärsinyt aitta. Tietenkin ympärillä oli 13 hehtaaria peltoa, mutta kaikki olivat pajukoituneet melko umpeen. Tilaan kuului myös vajaa 20 hehtaaria metsää. Tilan rakennus alkoi vanhan navetan ja aitan purkamisella sekä uuden navetan rakennuksella ja peltojen raivuulla. Seuraavaksi talveksi eläimet saatiin uuteen navettaan, joka toimii siis vieläkin meidän navettana. Talvi raivattiin metsästä puita uuteen asuinrakennukseen, joka nousi seuraavan kesän aikana, sitä ennen perhe asui naapurissa. Myös uusi liiteri/saunarakennus nousi joen varteen. Kaikki pellotkin saatiin raivattua ja siitäpä lähti uuden tilan kehittäminen. Kaikki nämä rakennukset ovat siis yhä aktiivikäytössä.

Jo 50-luvulla ukki otti viljelyyn sokerijuurikkaan, jota kuitenkin viljeltiin aluksi vain muutamien aarien alalla johtuen siitä että kaikki työvaiheet piti tehdä käsin. Juurikasta viljellään tilallamme vielä edelleen, nyt vain viime vuodet ovat nostaneet tummia pilviä alan ylle, on tullut EU:n sokerikiintiötä ja ovat puhuneet myös kuljetustukien lopettamisesta näille seuduin... 50-luvun loppupuolella tilalle hankittiin myös ensimmäinen traktori, Porsche Super. Sen myötä tulivat myös traktorikäyttöiset työkoneet. Ennen sitä tilalla suurin osa töistä tehtiin hevosella, kuitenkin naapurissa oli iso Nuffield millä kuulemma paljolti käytiin traktorittomille kyläläisille urakoimassa. 60-luvun alkupuolella navetan kylkeen nousi AIV-torni ja ostettiin kelasilppuri. 60-luvun puolivälissä juurikkaan viljelyä pystyttiin nostamaan jopa muutamaan hehtaariin, kun nostotyöhön ostettiin useamman tilan yhteiskoneeksi Jukon juurikkaan nostokone. Myöhemmin muiden tilojen lopettaessa tämä kone ostettiin meille itsellemme. Porschen kaveriksi saatiin 165 Massikka 60-luvun lopuksi.
1972 sitten tapahtui sukupolvenvaihdos ja tilan vetovastuun otti isäukko. Heti aluksi hankittiin ensimmäinen "oma" leikkuupuimuri, Claas Compact 25, joka oli oikeastaan neljän eri tilan yhteinen. Kaikki kun olivat karjatiloja ja hyvä jos puitava pinta-ala ylitti yhteensä kahtakymmentä hehtaaria, joten pieni puimuri oli huokea valinta. 70-luvun alussa oli useita märkiä syksyjä, ja neliveto oli kova sana siihen aikaan. Lopulta vuonna -76 isä sitten vaihtoi Massikan nelivetoiseen 780 Fiiattiin, ja siitä lähtien on traktorit meille tullut Italian niemimaalta. Seuraavaksi tilalle rakennettiin tuo nykyisinkin käytössä oleva konehalli. -79 myös vanha Porsche sai väistyä, kun kakkoskoneeksi hankittiin yhä meillä oleva takavetoinen 680 Fiiatti. Tätä isä on kyllä harmitellut, että ei olisi pitänyt antaa mitään vaihdossa vaan säästää vanha uskollinen palvelija.
80-luvun alussa rakennettiin sitten "oma" kuivuri, tämäkin oli saman porukan yhteinen mitä tuo puimuri. Kuivaaja on edelleen meidän käytössä, tosin osakkaista osa on viljelyn loppumisen takia jäänyt pois ja muutama tullut lisää. 3 karjatilan viljat siinä on nykyään kuivattu ja myös säilötty mitä mahtuu. Kasarin alussa saatiin myös ostettua lisää peltoa kymmenisen hehtaaria. Se mahdollisti sokerijuurikkaan alan lisäämisen. -85 oli aika päivittää fiiattia uudempaan, ja 780 vaihtui FiatAgri 80-90 DT malliin. Tähän ostettiin myös tilan ensimmäinen etukuormaaja, Pika-Bertta 1300. Kasarin lopussa saatiin myös ostettua ja vuokrattua peltoa suunnilleen 30 hehtaariin.
Peltomäärän lisäys kutkutti sitten mieltä saada kolmas traktori tilalle. Uutta ei kehdattu hankkia, joten päädyttiin vähän isompaan käytettyyn mitä isä oli aluksi kaavaillut. Ysärin alussa saapui sitten vajaa kymmenen vuotta vanha mutta likemmäs kymppitonnin ajettu 980 DT Fiiatti. Konehallia jatkettiin myös ja siihen rakennettiin tuo nykyinen "lämmin" paja-osa. Navettaa oltiin jo useampaan otteeseen remontoitu, mutta pian olisi edessä suurempi remontti. Siihen asti oltiin siis pidetty lehmien lisäksi myös muita kotieläimiä, muutama possu sekä lammas että kanoja. Isä on aina ollut eläinrakas ihminen, mutta nyt peltohehtaarien sallitessa lehmien määrää pystyisi kasvattamaan ja vaan erikoistumaan niihin. Punnittiin myös vaihtoehtoja jos lehmät olisi laitettu kokonaan pois ja keskitytty juurikkaaseen tai päinvastoin. Lopulta päädyttiin siis remontoimaan navetta ja kasvattamaan eläinmäärää sinne nykyiseen pariinkymmeneen. Navetassa oli siis alkujaan tilat maitohuoneelle/karjakeittiölle, itse lehmien tila ja lisäksi sikojen, lampaiden ja vanha hevosen "huone", mutta nyt kaikki väliseinät purettiin ja otettiin koko tila lypsylehmille. Samalla rakennettiin sitten tuo nykyinen maitohuone navetan seinän kylkeen sekä purettiin vanha rehutorni ja siirryttiin tekemään rehut laakasiiloon. Metsää ostettiin lisää ja kasvatettiin se tuohon nykyiseen 35 hehtaariin. -98 sitten isä päätti vaihtaa tuon 80-90 fiiatin TL90 nyykkäriin ja MP-liftin 140 kuormaimeen.
Vuosituhanteen vaihteessa kuivurin kylkeen nousi viljasiilo, johon nykyään me säilötään viljat sekaisin. Ollaan siihen samaan pyttyyn myös säilötty muiden kuivaajien jyviä, jos ei muualle saa mahtumaan. Se ei ole niin nuukaa, kun kuitenkin kaikki ollaan karjatiloja ja luotetaan että jokainen panostaa omaan viljan viljelyyn. Minun isännyyteni sitten lähestyessä tuohon 980 fiiattiin alkoi olla jo kerääntynyt uhkaavan paljon tunteja. Lisäksi munavaihteet ja ahdas sekä kuuma ohjaamo eivät olleet kovin miellyttävä työympäristö esim. rehunteossa. Sain sitten kuulla että näiden 90-sarjalaisten nyykkäreiden valmistus lopetetaan piakkoin. Se oli sitten oikeastaan viimeinen sysäys sille, että päätin vaihtaa 980:n uuteen 110-90 nyykkäriin. Isäkin suostui siihen, sillä vielä silloin hän oli isäntänä. Sanoi että minunhan se tulevaisuus tämän tilan kanssa on...

Siinä oikeastaan "lyhykäisyydessään" tilan historia merkittävimpine investoineen. Tämän hetken tilannehan on se, että peltoa on viljelyksessä sen 37 hehtaaria, josta vähän yli parikymmentä on nurmella, vajaa kymmenen jurtilla ja loput vajaa kymmenen kasvaa ohraa ja vehnää. Lehmiä ammuu tällä hetkellä navetassa 20 kappaletta, hiehoja ja vasikoita yhteensä sen puolenkymmentä lisäksi. Metsää on sitten tosiaan pyöreästi sen 35 hehtaaria.
Tilan kalusto tuli jo mainittua tuossa äsken, mutta tarkempi esittely ei varmasti ole pahitteeksi. Traktorit on sen verta "tuoreita" että niitä ei olla ihan äkkiä vaihtamassa. Loput koneet ja vehkeet tulette näkemään päivityksissä.

Tilan ykköskone, New Holland 110-90 vuosimallia 2003, tunteja mittariin kertynyt 1200. Itse turbotettu pari vuotta sitten vuoden vanhana, ei mitään suuria määriä voimaa haluttu ottaa ulos mutta kunhan vähän enemmän sitkeyttä saisi sekä polttoaineen kulutusta pienennettyä. Arviolta 120 hevosvoimaa saadaan ulos. Tällä tehdään kaikki tilan raskaimmat työt, kärryn vedot ja silppuroinnit. Aikanaan kun tämän ostin, suunnittelin että ostan tähän kuormaajan keulalle niin voi esim aurauksia urakoida talvella. Ei ole vieläkään tullut sitten toteutettua..
Kuva

New Holland TL90 ja MP-lift 140 kuormain, vuosimallia 1998, tunteja 2300. Tällä siten tehdään kaikki kuormaajaa vaativat työt. Sopivan ketterä ja tehokas peli kuormaaja hommiin. Ollut luotettava peli, perus 90- sarjalaisen fiiatin tekniikkaa hieman päivitettynä, eikä näihin tunteihin mennessä ole tarvinnut isompia remonttejakaan tehdä.
Kuva

Fiat 680, vuosimallia 1979, tunteja mittariin kerryttänyt 6100. Tällä tehdään sitten kaikki pienimmät ja kevyimmät sekä ketteryyttä vaativat työt, yllättävän paljon tällekin on hommaa. Kylvöt, ruiskutukset, apulannan levitykset sekä juurikkaannosto on tämän koneen työtehtäviä. Remonttia on joutunut tekemään tähän vuosien saatossa, kytkin kerran vaihdettu sekä kansipahvi vast ikään, nostolaitteestakin on taidettu jotain rempata.
Kuva

Puimurina toimii Claas Consul, vuosimallia 1977. Leikkuuleveyttä on 260 senttiä joka on aivan riittävästi meidän aloille. Tämä on tullut tilalle tosiaan ysärin puolivälissä käytettynä sen jo aikaisemmin kerrotun Compactin tilalle. Sen puimurin porukassa olleet viljelijät kun lopettivat viljelyn tai ostivat uuden itselleen, kone jäi meidän käyttöön. Isä sitten kuuli että kunnan toisella puolella on tämmöinen käytetty Consul myynnissä, joka jo puintiteholtaan on paljon tehokkaampi kuin Compact vaikka ikää onkin suunnileen samanverran. Tyytyväisiä ollaan tähän oltu eikä näillä pinta-aloilla tosiaan vaihdeta vielä johonkin aikaan.
Kuva

Josko tuossa ois tarpeeksi pohjustusta minkälaisesta touhusta on kyse. Seuraavissa päivityksissä sitten lisää tarinaa.

siis onko sulla se mappi tossa fs19, aiotko laittaa jakoon sen?
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Ei oo missää vaiheessa ollu kyse fs19. Mappia en oo näillä näkymin laittamassa jakoon, kun on hieman epätäydellinen ediitti.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 7

Seuraava päivä valkeni ja samoissa merkeissä mennään yhä. Pirusti ois väsyttäny kun vasta kahen aikoihin kerkesin nukkumaan. Onneksi isä ja äiti on kiiresesonkien aikaan aina valmiustilassa, niinkuin tänäkin aamuna. Äiti ja isä tulivat navetalle, joten minä pääsin appeen kannon jälkeen jatkamaan nuita viime yönä kesken jääneitä päisteitä. Tanja tosiaan ei tänä aamuna navetalle pystynyt, kun ei Anniina siihen oikein lupaa antanut. Kyntämistä jatkoin siis tuolta viimeiseltä joenvarsi lohkolta.

Kuva

Kuva

Kyntämässä kun olin niin soitin naapurille, Vehviläisen Salomolle. Hänen kanssaan on siis yhteinen tuo meidän kylvökone, sekä hän on kolmas osakas kuivurissa Kauppisen Ramin lisäksi. Aikasemmin olin jo tiedustellut, millä mallilla hänen kylvönsä ovat, mutta hän ei ollut aivan varma, kerkeääkö hän täksi päiväksi saada kaurojansa loppuun. Nyt soittaessa hän sanoi että tänään pitäisi kylvää vielä loput pari hehtaaria, joten huomenna olisi kylvökone vapaana meidän käyttöön. Minä sitten soitin isälle ja sanoin että rupeaa laittamaan satakympin perään perälevyä, niin hän pääsee nämä kynnöksen vesivaot multaamaan umpeen. Muuten oltaisiin kokeiltu tänään kylvää noita juurikasmaiden päisteitä.

Kynnöt kun sain päätökseen, käytiin aamukahvilla ja isä suuntasi satakympin kanssa pelloille. Hetken kuluttua Salomo rimpautti takaisin, ja sanoi että tulee hakemaan kylvökoneellisen siementä omista varastoista kuivurilta, kun hänen aikaisemmin varaamansa siemenet ei ehkä ihan riitä. Tuli nyt siitäkin otettua kuva, kun kävin jututtamassa ja jättämässä hänet työn touhuun.
Kuva

Itsekin piti nimittäin kiirehtiä töihin. Laitoin fiiatin perään hankmon, ja lähdin isän perästä muokkaamaan ensimmäistä kertaa noita kynnöksiä.
Kuva

Kuva

Kuva

En laittanut potilaa tähän fiiatin perään, vaikka sillä olisi ehkä saanut hieman paremmin äestettyä, kun siinä on kuitenkin syvyyden säädöt. Ajatuksena oli, että kunhan on nuo vesivaot mullattu, niin pääsee myös nyykkärillä ja potilalla sitten äestämään.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Iltapäivästä käytiin sitten yhdistetyllä kahvi- ja ruokatauolla. Isä oli tähän mennessä saanut nuo vesivaot peiteltyä. Sovittiin, että hän saa mennä jatkamaan fiiatilla noita äestyksiä ja minä vaihdan nyykkäriin potilan. Itse lähdin sillä sitten ajamaan vielä kerran nuo jurttimaiden päisteet, jotta voidaan huomenna aloittaa niistä kylvöt. Tässä vaiheessa Anssikin halusi lähteä kyytiin ihmettelemään.
Kuva

Kuva

Ensimmäisenä aloitin tuosta kuivurintauslohkolta.
Kuva

Kuva

Kuva

Seuraavaksi kävin jakamassa appeet kun äiti oli iltanavetalla. Isä tulikin pian sen jälkeen, kun hän sai äestettyä kynnökset kertaalleen loppuun. Käytiin sen jälkeen iltapalalla sekä suunnittelemassa huomisisa kylvöjä. Isä lähti tämän jälkeen kotiin, äiti oli lähtenyt jo iltanavetan jälkeen kävellen, eihän tuo pitkä matka ole. Itse suuntasin vielä äestämään, jotta saadaan tarpeeksi valmista pohjaa huomiselle.
Kuva

Kuva

Kuva

Eiköhän tuossa tarpeeksi tarinaa, kiireinen päivä oli tosiaan ja kamera lauloi sen mukaan. Seuraavassa päivityksessä ihmetelläänkin sitten vehnien kylvöjä.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
Traktorimies_
Viestit: 4056
Liittynyt: 01.02.2012 16:33
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja Traktorimies_ »

Mukavaa luettavaa ja katseltavaa on!
Kuva
Ford 7000, 72´ 90hv, 33km/h
Mercedes Benz W203 C220 CDI, 00´
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 8

Tänään olisi tosiaan tarkoitus aloittaa viljan kylvöt. Vehnää tulee siis noihin kaikkiin juurikasmaiden päisteisiin, sekä kun pari lohkoa on jaettu jurtin lisäksi puoliksi, niin ne myös. Lisäksi yksi pikkupalanen tulee myös vehnälle ja loppuihin kylvetään sitten ohraa. Ohraa taitaa kasvaa tänä kesänä pikkuisen enemmän, mutta jota kuinkin puoliksi ja puoliksi vilja-ala menee niiden kesken. Aamu alkoi tutulla aamulypsyllä. Isä ja äiti tulivat taas kaveriksi nopeuttamaan, kun olin rehua kantamassa sisälle. Navettatöiden jälkeen suunnattiin sitten aamupalalle ja isän kanssa mietittiin tämän ja lähipäivien suunnitelmia.

Kuva

Soitin samalla Salomolle ja kysyin kylvökoneen tilannetta. Hän oli eilen saanut kauransa kylvettyä ja iltasella vielä putsannut koneen, että se on nyt siementä ja säätöjä vaille ajoon. Fiiatista pudotettiin hankmo pois perästä ja samalla nypättiin tuo siemenkärri ulos.
Kuva

Ja sen jälkeen naapurin pihalla kylvökonetta fiiatin perään. Kylvökoneena palvelee Junkkarin Simulta 2500, 1980 ja -90 luvun taitteessa uutena yhteiseksi ostettu kone, vuotta en tarkkaan pysty muistamaan. Harvinaisen hyvässä kunnossa päällepäin, kun eihän tälle vuoteen tule kuin parisen kymmentä hehtaaria, vaikka onkin kahden tilan kone.
Kuva

Kotiin tultua täytettiin kone vehnällä ja lannalla ja ruvettiin tekemään kiertokokeita. Kiertokokeet tämän koneen kanssa on kyllä yhtä arpapeliä; koskaan et meinaa saada peräkkäin samaa lukemaa samoilla säädöillä, aina se vaihtuu johonkin suuntaan. Kiertokokeet olen kuitenkin joka vuosi tehnyt, että peltoon menisi juuri oikea määrä siementä eikä sinne päin. Vaikka eihän tuo ole niin tarkkaa oman karjan rehuksi viljeltäessä, varsinkin kun konekin tahtoo arpoa ties minkälaisia lukemia. Siemenenä olen tosiaan käyttänyt sertifioitua siementä. Joskus kylläkin teen lähinnä omasta mielenkiinnosta itämistestit omilla viljoilla, mutta kun ne tulee varastoitua yleensä sekaisin niin puhdasta kylvösiementä on mahdotonta niistä saada. Voisihan sitä tietenkin sekoitustakin kokeilla viljellä, mutta varsinkin ruiskutukset mietityttää kahden viljalajin sekoituksen kanssa.
Kuva

Fiiattiin urheilin keulapainot takaisin samalla kun isä kierteli. Sen jälkeen käytiin syömässä ja alkuiltapäivästä lähdettiin kokeilemaan. Isä sai luvan toimia kuljettajana ja minä tarkkailin miten siemenet ja lannat lähtevät juoksemaan. Joskus tahtoo lannoitteen kanssa tulla ongelmaa, että se ikäänkuin holvaantuu syöttörullan yläpuolelle eikä juoksekaan. Nytkin meinasi välillä samanlaista ongelmaa ilmetä.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Illalla navetalla ei onneksi tarvinnut muuta käydä kuin rehut kantamassa, äiti ja Tanja hoitivat lypsyt. Sen jälkeen käytiin iltapalalla ja isä lähti äidin kanssa kotiin, kun sanoin että saan tuon yhden palan varmasti itsekin kylvettyä. Eihän siinä kauaa mennyt päisteissä ja tuo siihen kuuluva joen mutkan muodostama pohjukka.
Kuva

Kuva

Kuva

Seuraava aamu alkoi tutulla navetoinnilla. Tämän päivän ohjelmassa olisi sitten kylvää loppuun nuo vehnät, sikäli mikäli Simulta ei järjestä yllätyksiä. Kylvökoneeseen säiliö täyteen, säädöt kohilleen, koneista öljyjen ja nesteiden tarkistus ja pellolle. Minä lähdin tosiaan satakympillä edeltä muokkaamaan kylvöpohjaa ja isä tuli perästä.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Iltapäivällä menin sitten itse hikoilemaan tuonne pölyiseen ja kuumaan pätsiin.
Kuva

Kuva

Kuva

Vehnät olisi nyt sitten kylvetty, kerettiin hyvissä ajoin iltanavetalle ja sen jälkeen vielä lämmittämään pihasauna. Salomo tosiaan tarvitsee vielä tuota konetta, hänellä on noin kuutisen hehtaaria ohraa kylvettävänä. Antaa hänen kylvää ne tässä välissä loppuun, sääennuste on luvannut poutaa nyt melkein viikoksi eteenpäin niin ei tässä mikään järkyttävä kiire ole. Mutta eiköhän tässä tarpeeksi tälle erää.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 9

Kesäkuu alkaa pikkuhiljaa vaihtumaan ja vielä ois luvassa viimiset kylvöt. Nyt onkin pari kolme päivää vietetty hieman rauhallisemmin kun kylvökone on ollut naapurilla. Aamulla käynyt navetalla ja parina iltana hieman äestämässä noita mulloksia. Perheen kanssa ollaan keritty käymään kaupoilla ja AIV-hapotkin hain samalla kertaa hankkijalta sekä sekalaista tavaraa navetalle, lypsyrättejä ynnä muuta. Salomon touhujakin kerkesin käydä kahtelemassa, kun hän tuossa meitä lähimpänä olevalla isolla lohkolla oli kylvämässä. Meinasi kuulemma omien jyvien roskasuus haitata, oisko ollu syksyllä kuivurissa puhallin turhan varovaisella tai jotain. Vähän sen jälkeen kun olin lähtenyt jo omiin touhuihin niin naapurin kylvöt katkaisi yksi murtunut lannoitevannas. Onneksi hänellä oli niitä kuitenkin varastossa, mutta remontti hidastaa aina. Piti ihan itsekin kaivella pajan nurkasta esille muutama varavannas jo varuille, jos noita nyt alkaa napsimaan ihan urakalla.

Kuva

Naapurin saatua kylvöt loppuun toimitti hän kylvökoneen ihan meille. Isän kanssa ruvettiin sitten seuraavana aamuna heti navetan jälkeen kiertelemään ohralle lukemia. Tai ei isä siinä pitkään kerinnyt olla kun hän lähti jo satakympillä muokkaamaan viimeistä kertaa ennen kylvöä nuita mulloksia.

Kuva

Sitten ollaankin jo tositoimissa. Kyllähän tuon fiiatin kopissa huomaa, että touko- kesäkuun vaihdetta eletään ja on ollut jo yli viikon aivan poutaista. Hyvähän se vain on ohralle, kun on lämmin ja kuiva maa. Sadettakin on luvassa puolen viikon päästä, joten siihen nähden ei mitään hätää pitäisi olla.

Kuva

Kuva

Kuva

Seuraavana päivänä jatkettiin noilta etäpelloilta. Kyntöaurat kerkesinkin ottamaan teeällän perästä poikkeen jo tuossa pari päivää sitten kun oli taukoa näistä kylvöistä ja tiesin, että sillä pitää tuo siemenkärri kuskata tänne vuokralohkoille.

Kuva

Kuva

Kuva

Isä täytti ja minä kylvin. Ei isäukon ihan itekseen tarvinnut tylsistyä tuossa täyttöjä odotellessa, noiden meidän vuokralohkojen vieressä on Kauppisen Ramin tila ja pellot, ja Ramin isä oli tullut isäukkoa pellon laitaan jututtamaan kun Ramikin oli viimesillä kylvöillä.

Kuva

Kuva

Kuva

Ohrat saatiin lopulta maahan ilman suurempia ongelmia. Vantaita ei onneksi hajonnut enempää, eikä kyllä mitään muutakaan. Eihän niitä tietenkään silloin mene, kun on varustautunut ja ottanut koppiin mukaan varavantaan. Illalta vielä kuvaa, kun käytiin pihasaunassa päivän pölyt huuhtelemassa poikkeen.

Kuva

Ne olisikin sitten kevättyöt taputeltu, jälleen kerran meni hieman kesäkuun puolelle mutta se ei ole vaarallista. Pitää tässä vielä kylvökone putsata ja pestä ja viedä Salomolle takaisin, kun hänellä on enemmän tilaa sitä säilyttää. Juurikkaan kylvökone pitää myös viedä takaisin sille juurikastilalle, kun se on hieman jäänyt ja hänelläkin paremmat ja runsaammat tilat säilyttää sitä. Sitten pitäisi varmaan ruveta rehuntekovehkeitä hiljalleen kahtelemaan kondikseen, varmaan tuossa parin viikon päästä ennen juhannusta vois olla nurmet sopivan ikäsiä korjata pois. Eiköhän tässä taas tälle erää tarpeeksi lukemista, ensi kertaan.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 10

Vähän on nyt päässyt hengähtämään kevättöitten jälkeen, mutta rehuntekohommat alkaa hiljalleen olla ajankohtaisia. Monenmoista hommaa tässä on silti ollut. Rehuntekovehkeitä on nyt kaiveltu esiin ja ruvettu huoltamaan. Navetalla käyty ja yksi lehmän poikiminenkin sattui sopivasti tähän väliin, hyvin meni jo neljä kertaa poikineelta elukalta. Juurikkaiden ruiskutuksiakin pitäisi miettiä jollekin aamulle tai yölle, rikkoja ja kirppoja on näköjään jonkun verran. Käväsin tuossa yks päivä vähän tarkkailemassa lohkoilla.

Kuva

Tuli sitten samalla kun silppuria kaiveltiin hallista niin käytettyä puimurikin ulkona, järjestelee nyt samalla tuota hallia hieman paremmin. Koneesta öljyjen ja nesteiden tarkistus ja ulos. Onpahan nyt jo tähän aikaan käytetty tuota vehjettä niin ei ehkä kauheita yllätyksiä tule moottorin osalta sitten syksyllä.

Kuva

Ja sitten itse silppuri päivänvaloon.

Kuva

Elho pajaan ja tutkailemaan terien kunto, hihnojen tiukkuus, rasvaus ynnä muut. Muutama niittoterä oli pikkaisen huonomman näköinen verrattuna muihin, niin ajattelin vain hioa niitä hieman paremmaksi, en ryhtynyt nyt vaihtopuuhiin. Kulmavaihteen öljytkin vaihdoin ja ulkona teroitin hakkurin terät.

Kuva

Sen jälkeen tuli otettua myös tuo Ylön rehukärri tutkittavaksi. Koekäytöllä ei mitään kummempia ilmennyt, joten rasvaa laakereihin ja renkaisiin ilmaa.

Kuva

Myöhemmin ajoin puimurin takaisin halliin, ja pesin sekä rasvasin tuon paskakärrin ja siirsin senkin katon alle. Syksyllä viimeistään tuota joutuu kyllä siirtämään eestä kun puimuria tarvitsee, mutta onpahan nyt ainakin väliaikaisesti tuossa.

Kuva

Yhtenä päivänä tuli myös testattua ruiskua. Samalla tuli myös tehtyä juurikkaille myrkkysekoitus valmiiksi, kun aamulle oli luvannut ihan hyvää ruiskutuskeliä.

Kuva

Ja seuraavana aamuna sitten ruiskuttamassa.

Kuva

Kuva

Vähän lyhkäisempi tilkkutäkki päivitys tähän väliin, mitä tässä nyt on tullut puuhattua kun rehuntekoja odottelee. Niidenkään aloitukseen ei enään varmasti kovin montaa päivää ole, ellei sää sitten sotke suunnitelmia. Hieman epävakaista säätä on luvannut tuohon puolen viikon päähän. Noh sen näkee sitten ensi päivityksessä.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Avatar
Traktorimies_
Viestit: 4056
Liittynyt: 01.02.2012 16:33
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska
Erikoisosaamiseni: Pelaaminen

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja Traktorimies_ »

Nättiä on edelleen, en vaan joka väliin kehtaa kommentoida. :D
Kuva
Ford 7000, 72´ 90hv, 33km/h
Mercedes Benz W203 C220 CDI, 00´
Avatar
fiiatti-ukko
Viestit: 399
Liittynyt: 10.09.2017 13:24
Olen kiinnostunut: Naisista
Kielet: Savvoo, ralli englantia ja google kääntäjällä ruotsia
Erikoisosaamiseni: Muokkaus
Paikkakunta: Savon Pariisi

Re: Vehkaojan tila

Viesti Kirjoittaja fiiatti-ukko »

Päivitys 11

Ensimmäisen rehusadon korjuu alkais olemaan ajankohtainen, kylällä käydessä huomasin että useampi isäntä oli jo nurmensa kaatanut nurin. Naapurissakin rehunteko alkoi näköjään eilispäivänä. Tänään sitten myökin aloteltiin isän kanssa aamunavetan jälkeen koittamaan, mitenkä elho nielee nurmea. Tänä vuonna ykkössato tehdään tuohon elukoiden tarhan viereen pellolle aumaan, kun tuossa laakasiilossa on vielä ylivuotista tavaraa mitä syötetään. Ennen pellolle lähtöä tehtiin vielä tarkistukset koneisiin ja nostettiin tuon kärrin päälle pressut, ettei ihan mahottomasti kärrin täyttyessä lentäis tavaraa ylitte.

Kuva

Kuva

Kuva

Isä oli tosiaan aumalla teeällän kanssa polkemassa, kun itse silppuroin. Olihan tuo Anssikin kyydissä jonkun aikaa minkä jaksoi.

Kuva

Kuva

Kuva

Tauolla käydessä aumaltakin kuvaa. Vähän on tosiaan mietteissä ollut rakentaa paremmat laakasiilot tuon yhden puisen tilalle. Se pykättiin silloin melkein 15 vuotta sitten, kun navetta remontoitiin ja ruvettiin tekemään rehut tornin sijasta laakasiiloon. Budjetin vuoksi se tuli tehtyä puusta ja onhan sitä vuosien mittaan vahvistettukin, mutta alkaa se hiljalleen käyttöikänsä päässä olla. Siihen ollaan tosiaan toinen rehusadoista tehty, ja toinen on tehty pellolle aumaan. En tiedä, joko tuota tänä kesänä ennen toisen rehusadon tekoa tuohon puusiilon paikalle jotkut elementtisiilot pystyttäisi, vai vieläkö hauduttelisi asiaa. Tulevaisuutta ajatellen siilot olisi ehkä huonolla paikalla, kun mahdollista navetan laajennusta tai jopa kokonaan uuden navetan rakentamista olen miettinyt tuolle samalle paikalle. Mutta ne on vain vielä ajatuksen tasolla olevia asioita, voi olla että toteutuu tai jää tekemättä, näistä ei koskaan tiedä.

Kuva

Seuraavalle pellolle siirtyessä isä toi fiiatilla silppurin perästä, kun ei tuohon ylöön ole tullut koukkua hitsattua perään. Sitäkin olen suunnitellut, mutta ei sitä tahtoisi saada mihinkään järkevään paikkaan, varsinkin kun silppurin aisa pitäisi lihasvoimilla nostaa siihen.

Kuva

Kuva

Kuva

Tällä lohkolla oli tosiaan aikas kitukasvuista tuo heinä, ei oikein tahtonut talven jäljiltä näköjään kasvamaan lähteä. Tämän lohkon nurmihan on perustettu viimevuonna viljan alle, joten ensimmäistä kertaa tätä nurmea niitetään. Noh täytyy ennen lannotusta hieman täydennyskylvää ja toivoa kakkosesta sitten parempaa.

Kuva

Kuva

Ensimmäinen päivä tätä urakkaa takanapäin, huomenna jatkuis samalla tavalla. Soitin tänään jo varotuksena velipojalle Eskolle, että mahdollisesti kärrymiehen hommia olis huomisiltana, kun siirrytään noille kauemmille lohkoille. Sekin kyllä riippuu aivan siitä, saanko naapurista tai Ramilta toista rehukärriä lainaan. Yleensä silloin jos kärriä ei ole ollut joutavana, ollaan ajettu vain yhdellä tai jos kauhea kiire on ollut niin apuna on ollut tuo meidän puulaitanen yks-akselinen kärri. Mutta katellaans seuraavassa päivityksessä.
Jos pyörä ei vedä se jarruttaa!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Farmiblogi”